تهیه و خرید یک لپتاپ پس از قبولی و ورود به دانشگاه در قالب یکی از ابتداییترین اقدامات به شمار میرود، اما یافتن دستگاهی مناسب با برخورداری از قیمتی معقول و قدرت پردازش کافی برای بسیاری بهمانند چالشی بزرگ نمایان کرده و لذا اکثر افراد این مهم را بر عهده دیگران واگذار میکنند که خود ممکن است ضرر و زیانهای مالی گوناگونی را متوجه شخص نماید.
اگر تاکنون به جستجوی بازار جهت خرید لپتاپ مبادرت ورزیده باشید، بدون شک با دستگاههای کرومبوک نیز آشنایی داشته و نسبت به تهیه آنها نیز دچار تردید شدهاید، اما آیا لپتاپهای نامبرده برای یک دانشجو از امکانات مناسب و کافی برخوردار بوده و میتوانند پاسخگوی نیازهای وی باشند؟ با ما همراه باشید تا در قالب نوشتهای به بررسی این مهم بپردازیم.
همانطور که مستحضر هستید دستگاههای کرومبوک از سیستمعامل اختصاصی خود تحت عنوان Chrome OS برخوردار میباشند که این مهم خود تداعیکننده محدودیتهای عظیم برای بسیاری از رشتههای معمول دانشگاهی، بهخصوص مهندسی میباشد. چهارچوب ساختاری سیستمعامل نامبرده بر پایه هسته کرنل لینوکس توسعه یافته و لذا سنگینی آن در مقایسه با ویندوز با کاهش چشمگیری همراه شده است، لذا پلتفرم مذکور حتی با ضعیفترین سختافزارهای رایانهای نظیر پردازنده مرکزی، حافظه اصلی و … نیز میتواند پتانسیل مناسب و مطلوبی را در اختیار مصرفکنندگان خود قرار دهد، عاملی که یک دستگاه لپتاپ مبتنی بر سیستمعامل ویندوز در رده قیمتی همسان متأسفانه از آن بیبهره بوده و مشکلات مختلفی در خصوص کاهش سرعت را از خود نمایان میسازد. این مهم از جمله بزرگترین مزیتهای کرومبوکها به شمار میرود، اما آیا کافی است؟
پاسخ به پرسش فوق پارامترهای متفاوتی را در خود نهان ساخته و مستقیماً به نیازهای فرد دانشجو باز میگردد. سیستمعامل Chrome OS بهنوعی برای تدارک فعالیتهای معمول روزمره نظیر جستجوی اینترنت، تماشای فیلم و یا گوش فرا دادن به موسیقی، تماشای ویدئو بهصورت آنلاین و … توسعه یافته و از پس این موارد به بهترین شکل ممکن بر میآید، اما هنگامیکه صحبت از قدرت پردازشی و یا پشتیبانی نرمافزاری به میان میآید، محدودیتهای آن بهمانند مشکلی عظیم خودنمایی میکنند.
سیستمعامل لینوکس و یا پلتفرمهای مبتنی بر آن نظیر آندروید، کروم او اس و … در مقایسه با ویندوز از محبوبیت بسیار کمتری برای رایانههای کلاس دسکتاپ و قابل حمل (لپتاپ) برخوردار میباشد که این مهم مستقیماً در کمبود اولویت توسعه نرمافزارها و کمبود اپلیکیشنهای مختلف تأثیرگذار است. بسیاری بر این باورند که لینوکس نسبت به ویندوز از پتانسیل و امکانات لازمه جهت طراحی برنامههای قدرتمند برخوردار نمیباشد، درحالیکه این مهم کاملاً اشتباه بوده و زبانهای برنامهنویسی مستقیماً تعیینکننده توسعه برنامههای مختلف میباشند، بر همین اساس ازآنجاییکه تعداد استفادهکنندگان سیستمعامل نامبرده در مقایسه با رقیب خود از شمارش کمتری برخوردار بوده و نرمافزارهای نوشته شده توسط فرد طراح با فروش کمتری مواجه میگردند، لذا توسعه برنامه از همان ابتدا بر پایه پلتفرم محبوب عقلانی به شمار میرود.
دانشجویان با توجه به رشته تحصیلی خود به امکانات سختافزاری، قدرت پردازشی رایانه و برنامههای مختلفی نیازمند میباشند که گستردگی این مهم در رشتههای مهندسی با شدت بسیار بیشتری نمایان میکند. نرمافزارهایی همچون فتوشاپ، مایکروسافت ورد، پاورپوینت، اکسل، پروتئوس، متلب، اوتوکد، مایا، تریدی مکس، ادوبی افتر افکت، نتبینز، ویژوال استودیو، آندروید استودیو و … از معمولترین ابزارهای مورد نیاز دانشجویان در دانشگاه به شمار میروند که سیستمعامل Chrome OS و دستگاههای کرومبوک بهصورت کامل از آنها بیبهره بوده و نرمافزارهای مذکور به هیچ عنوان برای آن توسعه پیدا نکردهاند که این مهم خود محدودیتی بسیار عظیم به شمار میرود.
همانطور که پیشتر نیز اشاره شد، سیستمعامل Chrome OS بر پایه هسته کرنل لینوکس توسعه یافته و امکان اجرای اپلیکیشنهای مبتنی بر وب و پلتفرم آندروید بهصورت مستقیم بر روی آن امکانپذیر میباشد. برخی از نرمافزارهای اشاره شده در پاراگراف فوق نظیر مایکروسافت ورد، فتوشاپ، اکسل و پاورپوینت از نسخه آندروید نیز برخوردار بوده و امکان استفاده از آنها میسر میباشد، اما باید این نکته را نیز مدنظر داشت که بسیاری از برنامههایی که منبع اولیه طراحی و توسعه آنها پلتفرم دیگری همچون ویندوز میباشد، نسخه آندروید و یا چهارچوب نرمافزاری دیگر آن از محدودیتهای عظیمی رنج بوده و به هیچ عنوان امکانات نسخه منبع خود را در اختیار کاربران قرار نمیدهند که نرمافزارهای نامبرده نیز متأسفانه از این قاعده مستثنی نیستند. بنابراین اگرچه امکان استفاده از برنامههایی همچون فتوشاپ، مایکروسافت ورد و … توسط سیستمعامل Chrome OS و دستگاههای کرومبوک بهصورت کلی میسر است، اما تدارک اقدامات گسترده و ویرایشهای پیچیده دیگر بهعنوان یک گزینه مطرح نبوده و سطح انتظارات فرد باید تنزل پیدا نمایند.
رشتههای سنگین دانشگاهی همچون مهندسی مکانیک، مهندسی برق، مهندسی پزشکی، مهندسی نرمافزار/سختافزار و … به ابزارها و نرمافزارهای پیچیده و قدرتمندی همچون متلب، پروتئوس و … نیازمند میباشند، درحالیکه دانشجویان دیگر رشتههای موجود همچون حقوق، هنر و … در مقایسه پشتیبانی نرمافزاری بسیار عظیم را بهعنوان یک مؤلفه حیاتی در رشته خود حاضر ندارند، اما باز هم نیاز به استفاده از نرمافزارهای معمولتر گاهی اوقات لازم و ضروری به شمار میرود. بهعنوان مثال یک دانشجوی رشته هنر و عکاسی به نرمافزار فتوشاپ بهمنظور تدارک ویرایشهای پیچیده بر روی تصاویر خود نیازمند میباشد، یک دانشجوی رشته حقوق به نرمافزار مایکروسافت ورد جهت تایپ متون و … و این در حالی است که نسخههای آندروید هر دو نرمافزار از محدودیتهای بسیاری رنج برده و به هیچ عنوان قابل مقایسه با نمونه دسکتاپ و سیستمعامل ویندوز خود نمیباشند.
از جمله دیگر محدودیتهای سیستمعامل Chrome OS و دستگاههای کرومبوک میتوان به سرگرمی و بازیهای رایانهای اشاره کرد. ازآنجاییکه هسته کرنل چهارچوب نرمافزاری فوق بر پایه پلتفرم لینوکس میباشد، لذا امکان اجرای عناوین AAA ویندوز بر روی آن امکانپذیر نبوده و این مهم تنها محدود به بازیهای آندروید میباشد. ممکن است با خود بگویید که استفاده از اپلیکیشنهای شبیهساز سیستمعامل در اینگونه موارد انتخاب عاقلانهای به شمار میرود، اما در پاسخ باید گفت که امکان تدارک این مهم به دلیل پشتیبانی ضعیف نرمافزاری پلتفرم Chrome OS بهعنوان یک گزینه امکانپذیر نبوده و هیچگونه شبیهسازی نظیر Bluestacks ،Boot Camp و … برای آن مورد انتشار قرار نگرفته است، ضمن اینکه شبیهسازی و یا مجازیسازی سیستمعامل در سیستمعامل به قدرت پردازشی معقولی نیازمند میباشد که برخی از کرومبوکها به دلیل ضعف سختافزاری از آن بیبهرهاند.
دستگاههای کرومبوک با توجه به قیمت مناسب و معقول خود و سیستمعامل سبک وزن Chrome OS انتخاب وسوسه کنندهای برای خرید به شمار میروند، اما محدودیتهای بعضاً عظیم آن به هیچ عنوان پاسخ گوی نیازهای یک دانشجو نبوده و پیشنهاد خرید یک لپتاپ مبتنی بر سیستمعامل ویندوز اکیداً توصیه میشود. یک کرومبوک بهمنظور تدارک فعالیتهای روزمره همچون جستجوی شبکه گسترده وب، تماشای فیلم، گفتگوی آنلاین با دوستان و … دستگاهی بسیار ایدهآل محسوب شده و حتی در سنگینترین سربارهای پردازشی نیز با عنایت به سیستمعامل خود از کاهش سرعت و یا فریزهای پیوسته رنج نمیبرد، اما انتظار دریافت قدرت پردازشی بسیار فراوان و یا پشتیبانی نرمافزاری مناسب و معقول از آن متأسفانه امکانپذیر نیست.
آیا لپتاپهای کرومبوک پاسخگوی نیازهای دانشجویان میباشند؟
دانلود آخرین ورژن برنامه