شرایطی را تصور کنید که برای مطالعه مقاله و یا متنی جذاب به وبسایتی مراجعه کرده، اما پس از بارگذاری کامل محتوا با انبوهی از تبلیغات و بنرهای رنگ و وارنگ مواجه میشوید که در اطراف و حاشیههای صفحه به چشمک زنی پرداخته و مشاهده بدنه اصلی متن را با سختی بسیار فراوانی همراه میسازند.
اگرچه استفاده از پیغامها و بنرهای تبلیغاتی از جانب وبسایتهای گوناگون بهمنظور خدماترسانی رایگان به مراجعهکنندگان خود و پیشبرد اهداف امری ضروری به شمار میرود، اما این مهم برای برخی و یا بسیاری از کاربران بسیار آزاردهنده تلقی میگردد، بهخصوص رسانههایی که به ارائه مطالب خود بهصورت متنی اقدام کرده و محتوای کمتری را بهصورت تصویری، ویدئویی و … به اشتراک میگذارند، حال فردی که بهسادگی توسط بنرهای تبلیغاتی متحرک و قابل مشاهده در اطراف صفحه از محور اصلی موضوع پرت شده و تمرکز حواس خود را از دست میدهد آیا باید با شرایط موجود کنار آمده و خود را با موقعیت وفق دهد؟ در پاسخ باید گفت که خیر، زیرا قابلیت “دید خواننده” یا بهعبارتیدیگر “Reader View” نرمافزار مرورگر فایرفاکس این مهم را بهسادگی مرتفع ساخته و قالبی بسیار یک دست و بدون برخورداری از المانهای منحرفکننده را در اختیار کاربران قرار داده است.
قابلیت دید خواننده برای اولین بار توسط مرورگر سافاری پای در میدان وجود گذاشته و پس از گذشت مدت زمانی دیگر رقیبان قدرتمند حاضر نیز به طراحی و توسعه نسخههای مرتبط با خود مبادرت ورزیدند. بر همین اساس فایرفاکس نیز بهعنوان مرورگری بسیار محبوب و پرطرفدار به هیچ عنوان از قاعده مستثنی نبوده و همپای دیگر همتایان خود در مباحث پشتیبانی از ویژگیهای کاربردی در حال حرکت میباشد.
استفاده از قابلیت نامبرده در مرورگر فایرفاکس از سادگی بسیاری برخوردار بوده و به هیچ عنوان نیازمند انجام تنظیمات پیچیده نمیباشد. برای این منظور کافی است تا به وبسایت مورد نظر خود مراجعه کرده و پس از بارگذاری کامل صفحه، بر روی کلید دید خواننده در بخش سمت راست نوار آدرس کلیک کرده و یا کلید میانبر F9 را از طریق صفحهکلید بفشارید تا متن نوشته بهصورت کامل و بدون برخورداری از هیچگونه انحرافی نظیر بنرهای تبلیغاتی، سرآیند و پیآیند وبسایت و … بهصورت وسطچین و با فونت و اندازه مناسب به نمایش درآید. ذکر این نکته نیز ضروری است که امکان فعالسازی قابلیت مذکور در قالب تمامی صفحات یک سایت اینترنتی امکانپذیر نبوده و این مهم از عدم ظاهر گشتن آیکون در نوار نشانی قابل فهم میباشد.
تنظیمات پیشفرض در نظر گرفته جهت نمایش محتویات گوناگون هنگام ورود به دید خواننده از تعادل مناسبی برخوردار بوده و بسیاری از کاربران را با مشکلی در مطالعه متن مواجه نمیگرداند، اما با این وجود درصورتیکه پارامترهایی همچون فونت و اندازه آن، میزان بزرگنمایی صفحه، فاصله موجود در بین خطوط و رنگ پسزمینه از مقادیر مناسبی برخوردار نمیباشند، منوی گزینه Aa در بخش سمت چپ صفحه تنظیمات کنترلی مربوطه جهت تغییرات آنها را در اختیار کاربر قرار میدهد.
برخی از صفحات برخوردار از زبانهای قابل پشتیبانی نظیر انگلیسی امکان قرائت محتوای متن بهصورت خودکار توسط کامپیوتر را فراهم میآورند. درصورتیکه آیکونی به شکل سیگنالهای صوتی در سمت چپ صفحه قابل مشاهده میباشد، انتخاب آن و سپس کلیک نمودن بر روی کلید Play به بازخوانی تمامی کلمات متن از ابتدا تا انتها منتهی میگردد. علاوه بر آن امکان توقف عملیات قرائت و یا تغییر سرعت خوانش نیز با استفاده از منوی فعلی میسر است (متأسفانه ویژگی مذکور زبان فارسی را تحت پشتیبانی خود ندارد).
خروج از دید خواننده نیز با استفاده از فشردن کلید Backspace از طریق صفحهکلید و یا آیکون ابتدایی موجود سمت چپ صفحه قابل انجام میباشد. ذکر این نکته نیز ضروری است که گزینه انتهایی موجود (قابل مشاهده به شکل علامت تیک) نیز به امکان حفظ و ذخیرهسازی متن جهت مشاهده و مطالعه آن در قالب دیگر دستگاههای مورد استفاده توسط مرورگر فایرفاکس منتهی میگردد که استفاده از آن نیازمند انجام تنظیمات اولیه میباشد.
بدون شک استفاده از قابلیت معرفی شده در نوشته فعلی بهمنظور سهولت در فرآیند مطالعه مقالات و متون مختلف در قالبی تمیز و بدون برخورداری از هرگونه المان منحرفکنندهای تأثیرات بسیار فراوانی را به خود اختصاص میدهد. در انتها ذکر این نکته نیز ضروری است که امکان فعالسازی ویژگی دید خواننده در نسخههای مبتنی بر آندروید و iOS نرمافزار فایرفاکس نیز درست همانند دستورالعمل فوق صورت میپذیرد. کافی است تا در ابتدا به وبسایت مورد نظر مراجعه و پس از بارگذاری کامل صفحه، بر روی گزینه Reader View در بخش سمت راست نوار آدرس کلیک کرده و سپس تنظیمات کنترلی مناسب را (در صورت نیاز) با استفاده از دکمه آبیرنگ Aa به انجام رسانید.
آشنایی با قابلیت دید خواننده (Reader View) و نحوه فعالسازی آن در مرورگر فایرفاکس
دانلود آخرین ورژن برنامه